Je uitvaart regelen vanuit een hospice

Je eigen uitvaart of die van geliefde, ouders of kind is een onderwerp dat je altijd raakt. We krijgen allemaal met de dood te maken. De een praat er makkelijker over dan de ander. Ook uitvaarten van anderen kunnen aanleiding zijn voor een gesprek hierover. Je praat er dan samen over, meestal in de beslotenheid van je eigen huis. Na een overlijden, regelen nabestaanden samen met de uitvaartonderneming de begrafenis of crematie en alles wat erbij komt kijken. Maar wat als jijzelf of de ander de laatste periode in een hospice doorbrengt? Is er dan nog wel ruimte voor het regelen van de uitvaart te midden van dit intieme zorghuis? In dit blog vertellen we je er meer over. Hoe je het allemaal regelt, maar vooral ook hoe we elkaar kunnen helpen en welke mooie kanten dit met zich mee kan brengen.

Een hospice

Hoogstwaarschijnlijk heb je er al eens van gehoord en misschien ben je er ook weleens geweest. Een hospice is een speciale plek waar zieke mensen naartoe kunnen gaan om hun laatste dagen in een comfortabele en ondersteunende omgeving door te brengen. Het is een plek waar toegewijde medische professionals en meelevende vrijwilligers er alles aan doen om je een gevoel van geborgenheid te creëren en liefdevolle zorg te bieden.

Wat je van een hospice verwachten kunt

Een hospice is er voor jou en biedt ook steun aan je naasten. De professionals en vrijwilligers in een hospice zijn er dus niet alleen om medische zorg te bieden, maar ook om je emotioneel te ondersteunen. De mensen van het hospice begrijpen de complexe emoties en uitdagingen die gepaard gaan met deze fase van het leven, ze bieden een luisterend oor, begeleiding en hulp bij het omgaan met praktische zaken.

Niet alleen maar treurnis

Sterven in een hospice en het gezamenlijk regelen van de uitvaart hoeven niet alleen maar verdriet te betekenen. De wetenschap dat je niet alleen bent en dat je naasten er zijn om je te ondersteunen, kan een enorm verschil maken. Het delen van herinneringen en het uiten van gevoelens kunnen allemaal helpen bij het verlichten van de pijn en het verdriet die deze situatie met zich meebrengt. Samen kunnen jullie kracht putten uit elkaars aanwezigheid om deze uitdagende tijd door te komen. Vaak ontstaan er juist dan mooie momenten en prachtigste laatste herinneringen. Het kan een tijd zijn waarin familiebanden versterkt worden, waarin oude vriendschappen opnieuw worden aangehaald en waarin er ruimte is voor diepe gesprekken en reflectie.

Het regelen van de uitvaart vanuit een hospice

De tijd in een hospice geeft jullie tijd om samen te zijn en elkaar te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode. Het regelen van de uitvaart is hier een belangrijk onderdeel van. Door dit samen te doen, kunnen jullie ervoor zorgen dat de wensen en voorkeuren van jou of die van de ander worden gerespecteerd en dat de uitvaart een persoonlijke en betekenisvolle viering wordt. Een viering van het leven dat geleefd is. Het gezamenlijk regelen van de uitvaart biedt ook de kans samen te beslissen over de kleine details. Een specifieke locatie voor het afscheid, bepaalde muziek of zelfs een bepaald thema dat het leven van jou of de ander weerspiegelt. Door dit proces samen te doorlopen, kan het voor iedereen een helende en verbindende ervaring zijn. Het kan helpen bij het creëren van een gevoel van vrede, rust en bij het vinden van troost in het feit dat jullie alles hebben gedaan om een waardig en betekenisvol afscheid te creëren.

We luisteren en helpen

We begrijpen dat het regelen van een uitvaart – en zeker vanuit een hospice – een emotioneel zware taak kan zijn. Weet dat we er voor je zijn. Om naar je te luisteren en je te ondersteunen gedurende dit proces. Betrek ons al vanaf het begin, bijvoorbeeld tijdens de eerste besprekingen over de uitvaart. We luisteren niet alleen naar de woorden die worden uitgesproken, maar ook naar de betekenis die tussen de regels door klinkt. We vragen door totdat we zeker zijn dat we je wensen helder hebben. We zijn er ook om al jullie vragen te beantwoorden en om ondersteuning te bieden. Vaak is er meer mogelijk dan men in eerste instantie denkt. De opluchting die ontstaat wanneer blijkt wat er allemaal kan is altijd enorm. Als het belangrijkste is geregeld, kunnen jullie je weer volledig op elkaar te richten. Jullie kunnen samen zijn in deze bijzondere tijd en de kostbare momenten koesteren.

Tot slot

We weten het allemaal: het leven is eindig. Wees voorbereid. Het vastleggen en kenbaar maken van uitvaartwensen geeft een gevoel van rust, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Praat openlijk over je wensen, ook met betrekking tot het einde van het leven. Het invullen van een uitvaarcodicil kan daarbij helpen. Het biedt de mogelijkheid om jouw persoonlijke wensen en voorkeuren vast te leggen zodat deze op het juiste moment kunnen worden vervuld. Door hierover te praten, kunnen jullie samen de weg banen naar een afscheid dat recht doet aan het geleefde leven en troost biedt aan hen die achterblijven.

 

 

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »