Begraven of cremeren, weet jij het?

Na een overlijden proberen wij de nabestaanden altijd zo veel mogelijk ruimte te geven voor rouw en afscheid. Maar één van de eerste dingen die we echt moeten weten is of iemand begraven of gecremeerd wil worden. Weet jij dat al voor jezelf? En weet je het van je dierbaren? Uitvaartstudio helpt je graag, bijvoorbeeld via dit blog. We geven uitleg, belichten de verschillen en geven de alternatieve mogelijkheden.

begraven of cremeren

 

Verschillende afwegingen

De manier van afscheid nemen en de keuze voor begraven of cremeren is natuurlijk heel persoonlijk. Los van voorkeur, kan ook religie, traditie of cultuur een belangrijke rol spelen. Als je hier nog niet zo over nagedacht hebt, kan het vooraf vastleggen van je wensen voor jezelf en je nabestaanden erg zinvol zijn. Op die manier ontlast je de nabestaanden en weet je zeker dat je wensen duidelijk zijn. Je kunt daarbij ons uitvaartcodicil gebruiken of een afspraak maken, dan komen we bij je langs om alles uit te leggen.

Begraafplaats als laatste rustplek

Onderzoek (november 2021, DirectResearch) laat zien dat 6 op de 10 Nederlanders voor crematie kiezen. Eén op de drie Nederlands kiest voor een begrafenis. En tot slot kiest 10% voor alternatieve opties waaronder lichaamsdonatie en resomeren. Hoewel we tegenwoordig dus minder voor begraven kiezen, vinden veel mensen begraven nog steeds een fijne gedachte. Sommige mensen vinden een bepaalde begraafplaats zo mooi dat ze juist daarom begraven willen worden. En misschien denk je dat het bijna niet meer voorkomt, maar bijplaatsen in een familiegraf kan ook doorslaggevend zijn bij de keuze tussen begraven of cremeren. De basiskosten van begraven verschillen per begraafplaats. In de provincie Limburg zijn de kosten gemiddeld € 1.800. Daarnaast zijn er bijkomende kosten zoals een grafsteen of een grafmonument. Vergeet ook niet de kosten van het grafonderhoud, maar deze komen meestal voor rekening van de nabestaanden. Vind je dat vervelend of te belastend? Bespreek het dan in ieder geval met ze, want het kan zomaar zijn dat zij er heel anders over denken. Het schoonhouden van de grafsteen en het verzorgen van bloemstukken zorgt immers ook voor verbondenheid. Naast gemeentelijke, kerkelijke en particuliere begraafplaatsen kun je ook kiezen voor een natuurbegraafplaats, zoals De Eygelshof in Eygelshoven. Dit is een prachtige natuuromgeving waar iedereen ongeacht religie of herkomst begraven kan worden. De kist of urn is gemaakt van afbreekbaar materiaal en ook het gedenkteken bestaat uit natuurlijke elementen. Natuurgraven worden niet geruimd en dragen bij tot het in standhouden van de natuur. 

Cremeren

In tegenstelling tot vroeger, geeft 60% van de Nederlanders nu de voorkeur aan cremeren. Mensen kiezen voor cremeren omdat ze de nabestaanden niet willen belasten met bijvoorbeeld het grafonderhoud. Anderen  willen de as later uitstrooien op een bepaalde locatie of de urn thuis bewaren. De kosten van een crematie zijn lager, maar houd rekening met bijkomende kosten voor bijzetting in een graf of urnmuur, uitstrooiing, verwerking in een sieraad of ander gedenkobject. Er zijn veel mogelijkheden voor de asbestemming, maar ook regels en wetten waaraan je je moet houden. 

Andere mogelijkheden: wetenschap, resormeren, composteren en cryomeren

Wil je toekomstige artsen, specialisten en paramedici helpen in het bekwamen van hun vak? Dan kun je ervoor kiezen om je lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. Je hebt geen kosten in de zin van vervoer, begraven of crematie. Mocht je deze optie overwegen, is het raadzaam dat je je vooraf goed laat informeren. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Bovendien dient het lichaam binnen vierentwintig uur te zijn opgehaald. De periode om afscheid te nemen is dus erg kort. Natuurlijk kan er achteraf een afscheidsceremonie plaatsvinden. Een andere optie is resormeren. Nog niet mogelijk in Nederland, maar kan in de toekomst een alternatief bieden voor begraven of cremeren. Resomeren lijkt op cremeren maar is veel milieuvriendelijker. Het lichaam van de overledene wordt bij dit proces niet verbrand maar onder hoge druk opgelost in kaliumhydroxide. Het witte poeder dat na resomeren overblijft, kunnen nabestaanden in een urn bewaren, begraven, laten bijzetten in een urnmuur of uitstrooien. Ook kan een deel van het poeder worden verwerkt in een sieraad. Om te composteren wordt een lichaam in een ecologisch laken gewikkeld en op een bedje van stro of houtsnippers gelegd. Daaroverheen wordt een stofje gestrooid dat het versneld laat composteren. Tot slot cryomeren. Bij deze techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een organische substantie uiteenvalt. Na het verwijderen van lichaamsvreemde stoffen, zoals een kunstheup, wordt het overschot gecremeerd of begraven. Er blijft een soort compost over dat binnen 6 tot 12 maanden compleet is vergaan. In Nederland pleit D66 voor versoepeling van de uitvaartregels en nieuwe uitvaartmogelijkheden toe te staan. De Wet op de lijkbezorging is in 1991 voor het laatst gewijzigd. De wijzigingsvoorstellen voor de nieuwe Uitvaartwet worden nog verder uitgewerkt. 

In maart 2022 werd het programma Kennis van Nu uitgezonden met een aflevering die geheel in het teken van resomeren stond. Klik hieronder om het terug te kijken. Kijktijd: 30 minuten.

 

Kom je er niet uit of heb je vragen?

Er is zoveel mogelijk en voor ieder budget. Maak gerust een afspraak, dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Bovendien geeft het rust en voorkom je dat je nabestaanden voor moeilijke kwesties komen te staan.

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »