Podcasts over de dood, rouw en verlies 

De dood is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar het is ook een van de moeilijkste onderwerpen waar we mee geconfronteerd worden. Rouwen en verlies zijn complexe emoties die iedereen op een bepaald moment in zijn leven zal ervaren. Op het gebied van de dood, rouwen en verlies zijn er talloze podcasts die zich met deze thema's bezighouden. Of je nu geïnteresseerd bent in persoonlijke verhalen, praktische adviezen, filosofische bespiegelingen of spirituele inzichten, er is vast een podcast die bij jou past.

Voordelen van het luisteren van podcasts

Een van de voordelen van podcasts is dat ze een intieme ervaring bieden. Het is alsof je een diepgaand gesprek voert met de gastheer of gastvrouw, en je kunt luisteren naar de verhalen en ervaringen van mensen die dezelfde emoties hebben doorgemaakt als jij. Het luisteren naar deze verhalen kan een gevoel van verbondenheid en troost bieden, wetende dat je niet alleen bent in je rouwproces.

Podcasts zijn ook vaak educatief. Veel podcasts over de dood en rouw zijn gericht op het bieden van praktische adviezen en begeleiding voor mensen die met verlies te maken hebben. Ze kunnen je helpen om beter te begrijpen wat er gebeurt tijdens het rouwproces, hoe je kunt omgaan met verschillende emoties en welke hulpbronnen beschikbaar zijn om je te ondersteunen.

Sommige podcasts richten zich op specifieke aspecten van de dood, zoals het omgaan met de dood van een geliefde, het verlies van een kind, of het rouwproces na een traumatische gebeurtenis. Deze podcasts kunnen diepgaande inzichten bieden en helpen om bepaalde aspecten van rouw en verlies beter te begrijpen.

Daarnaast zijn er ook podcasts die zich richten op filosofische en spirituele perspectieven op de dood. Deze podcasts kunnen je uitdagen om na te denken over de betekenis van het leven en de dood, en bieden verschillende perspectieven op wat er na de dood komt. Ze kunnen helpen om je eigen overtuigingen te verkennen en te verdiepen.

Het luisteren naar podcasts over de dood, rouwen en verlies kan ook een vorm van zelfzorg zijn. Het kan een manier zijn om bewust tijd te nemen voor je eigen emoties en gedachten, en om jezelf toe te staan te rouwen en te genezen. Podcasts kunnen dienen als een bron van troost en inspiratie en kunnen je helpen om nieuwe perspectieven te ontdekken en je eigen rouwproces te ondersteunen.

Om je op weg te helpen, zijn er verschillende interessante podcasts beschikbaar die zich richten op de dood, rouwen en verlies. Hier volgens onze suggesties. Ken jij een podcast die nog niet in dit overzicht is opgenomen? Stuur een mail naar info@uitvaartstudio.com met de titel en de link naar de podcast, zodat we het overzicht kunnen aanvullen!

Widowtalk  | https://ap.lc/Ph7VW

Je partner overlijdt, hoe ga jij verder in je eentje? Via contact met lotgenoten, en in samenwerking met verschillende partners, bieden Widows & Widowers een luisterend oor en pakken ze problemen van nabestaanden aan. In deze podcast WidowTalk wordt over verlies gepraat en worden andere weduwen, weduwnaars en bedrijven die nabestaanden helpen hun leven weer op orde te krijgen geïnterviewd.

Een aangekondigde dood podcast | https://ap.lc/hdETD

De vader van podcastmaker Eva de Visser krijgt vorig jaar te horen dat hij kanker heeft. Een ongeneeslijke vorm. Voordat Eva’s vader ziek werd heeft hij zich vaak afgevraagd hoe het kan, doorleven na het krijgen van zulk slecht nieuws. Kun je nog wel genieten van het beetje leven dat er nog over is? En hoe ga je zo goed mogelijk samen naar het einde toe?

Ik mis je | https://ap.lc/pRjHh

Volgens rouwdeskundige en psycholoog Manu Keirse kan je rouw niet verwerken, je kunt het slechts overleven. In de podcast van het gelijknamig tv-programma ‘Ik mis je’ van de EO gaat Manu in gesprek met Angela, Joachim, Laura en Lies. Zij vertellen openhartig over hun rouw en hoe zij omgaan met verlies in hun leven.

Rouw doet leven | https://ap.lc/VOU9I

Rouw heeft veel verschillende facetten. Waar het aan de ene kant een moeilijke, zware periode is, is rouw ook vaak erg mooi en vol van leven. Dit is wat naar voren komt in de podcast ‘Rouw doet leven’, door Deborah van der Mars. Met verschillende gasten, ervaringsdeskundigen en rouwexperts gaat ze in gesprek over verschillende thema’s rondom rouw.

Een doodnormale podcast | https://ap.lc/G5gyF

Vriendinnen Sabien Brehler en Benthe Göbel hebben iets gemeen: op hetzelfde punt in hun leven raakten ze een dierbare kwijt. Hoe ga je om met dit verlies als je zo jong bent? Hoewel ze iets heel anders hebben meegemaakt, konden ze zich vinden in elkaars gevoelens. Daarom maakten ze ‘Een Doodnormale Podcast’ en onderzoeken hierin het thema ‘dood’. Hierover spreken ze met een jongerenpanel, rouwexperts en interviewen ze vijf BN’ers over hun rouwervaring. 

Dag voor Dag | https://ap.lc/VSZCh

Het kan moeilijk zijn om over verlies te praten. Soms zelfs zo moeilijk, dat je het gevoel hebt dat het helemaal niet kan. In de podcast ‘Dag voor Dag’ gaat Liesbeth Rasker in gesprek met dierbaren die iemand verloren hebben. Thema’s als pijn, huilen, doorleven en meer komen aan bod. Ze maakte deze podcast als steun en houvast voor iedereen die iemand verloren is. Maar ook voor mensen die een rouwende vriend(in) hebben en hun rouw beter willen begrijpen. 

Ik lust je rouw | https://ap.lc/7nETc

Met de podcast ‘Ik Lust Je Rouw’ heeft Annemiek Dogan een belangrijk doel: het taboe op rouw doorbreken. Hiermee nodigt ze jou uit om te leren over rouw en hoe je anderen in rouw kunt helpen. Zo gaat ze in gesprek met specialisten, ervaringsdeskundigen en nabestaanden, maar deelt ze ook haar eigen kennis over en ervaring met rouw en verlies.

De Dode Moeders Club | https://ap.lc/pJzWF

We krijgen allemaal, vroeg of laat, te maken met rouw, dood en verlies. Toch zijn dit onderwerpen die we in het dagelijks leven graag vermijden, volgens Linda Groenewegen. Met haar podcast ‘De Dode Moeders Club’ hoopt ze anderen een plekje te geven om zich terug te trekken. Rouwen is iets eenzaams en met deze podcast nodigt ze je uit om het gezellig samen doen.

Zullen we over de dood praten? | https://ap.lc/hhTbr

In de podcast ‘Zullen we over de dood praten?’ komt iedere aflevering een onderwerp omtrent rouw en verlies centraal te staan. Mariska en Rob, experts van Bureau MORBidee, hebben met elkaar ‘keukentafelgesprekken’ over de dood. Soms serieus en heftig, maar vaak is er ook ruimte voor een lach, om zo luchtige gesprekken te voeren.

Het Klokhuis over Dood en Afscheid | https://ap.lc/WtXRY

Vind je het lastig om met (je) kinderen te praten over het verlies van een dierbare, of over de rouwperiode die daarna om de hoek komt kijken? Kinderprogramma producent Klokhuis ervaarde zelf dat kinderen veel vragen hebben over rouw en overlijden. In vier afleveringen van de podcast ‘Dood en Afscheid’ beantwoorden ze deze vragen samen met rouwexperts.

 

 

Bronnen: spotify, npo, mensenlinq, radio via internet, bright elephant

 

 

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »