Maak kennis met ... Marc Moors

 

 

 

 

 

 

 

 

Stel jezelf eens voor

Ik ben Marc Moors, geboren in Maastricht. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Naast uitvaartregisseur ben ik ook politievrijwilliger en medeoprichter en bestuurslid bij Ondernemersinitiatief Berg, Terblijt, Vilt en Geulhem; de meeste jaren als voorzitter en sinds dit jaar secretaris. Ik probeer zo’n twee keer per week badminton te spelen en om mijn stappendoel te halen, wandel ik bijna elke dag. 

Waarom heb je gekozen voor het vak van Uitvaartregisseur?

Eigenlijk ben ik ben er per toeval ingerold. Van huis uit kom ik uit een schildersfamilie. Ik werkte bij mijn vaders schildersbedrijf. Een lokale verzekeringsagent, die ook uitvaarten verzorgde, was op zoek naar iemand die de uitvaarten af en toe van hem kon overnemen. Gewoon voor een paar uur. En ja, hij vond dat wel iets voor mij. Aanvankelijk verklaarde ik de man voor gek, maar heb later alsnog ingestemd om eens een paar keer mee te lopen en van het een kwam het ander. Ik ervaarde het als mooi en dankbaar werk. Ik heb dit het eerst een tijdje naast mijn schilderwerk gedaan. Dat kon toen nog, want uitvaarten werden binnen een uurtje geregeld. In die tijd was er niet zoveel keuze en waren de mensen daar ook helemaal niet mee bezig. Uiteindelijk heb ik ‘de kwast in de pot gegooid’ en de overstap gemaakt naar een fulltime baan bij een landelijke uitvaartorganisatie. Zeven jaar heb ik uitvaarten verzorgd en daarna nog verschillende managementfuncties vervuld. Ik merkte echter dat ik me steeds moeilijker kon vinden in de commercialisering in de uitvaartbranche. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en ben ik ben ik met mijn ideeën voor mijn eigen uitvaartonderneming aan de slag gegaan. In 2011 was het zover en ben ik met Uitvaartstudio gestart. Zes jaar geleden heb ik Post Uitvaartzorg in Heerlen overgenomen en in december 2017 opende ik het CO2-neutrale afscheidshuis van Uitvaartstudio in Berg en Terblijt. Een mooi, sfeervol mergelpand recht tegenover de prachtige Monulphus en Gondulphuskerk. We hebben een flexibel in te richten afscheidskamer die we ook voor intieme afscheidsceremonies gebruiken. 

Wat is kenmerkend voor Uitvaartstudio?

We pushen niet en zijn gericht op de mensen. We brengen de op het oog onzichtbare behoefte boven tafel. De behoeften zijn er, maar de mensen zijn zich er niet altijd van bewust. Daarom nemen we de tijd, doen we alles in kleine stapjes en zijn we op zoek om deze boven tafel te krijgen wat je zou kiezen als je wist dat het bestond? Er is zoveel meer mogelijk als mensen denken. De tijd nemen is een bewuste keuze en zorgt ervoor dat we een goede relatie met de nabestaanden opbouwen. Dat gevoel is wederzijds en dat zien we ook terug in de waarderingen die nabestaanden ons geven. 

En wat is kenmerkend voor Post Uitvaartzorg?

We pushen niet en zijn gericht op de mensen en brengen de op het oog onzichtbaar aanwezige behoefte boven tafel. De behoeften zijn er maar de mensen zijn zich er niet altijd van bewust. Daarom nemen we de tijd, doen we alles in etappes en stellen we vragen als: wat zou je kiezen als je wist dat het bestond? Er is zoveel meer mogelijk als mensen denken. De tijd nemen is een bewuste keuze en zorgt ervoor dat we een goede relatie met de nabestaanden opbouwen. Dat gevoel is wederzijds en dat zien we ook terug in de waarderingen die nabestaanden ons geven. En hoewel Post Uitvaartzorg van oudsher meer voor de wat traditionelere uitvaarten gevraagd wordt, merken we wel dat de jongere generatie (de kleinkinderen) steeds vaker betrokken worden bij de uitvaart. De laatste jaren merken we dat er ook andere locaties gekozen worden en dat bij het afscheid in plaats van een kopje koffie nu vaker met een proseccootje afgesloten wordt. 

Welke talenten of vaardigheden komen van pas in jouw werk?

Een van de belangrijkste vaardigheden is luisteren en … kunnen horen wat er niet gezegd wordt. Daarom stel ik heel veel vragen achterhaal ik op die manier de diepste wensen. Daar nemen we de tijd voor. Bij ons wordt een uitvaart niet binnen een paar uur geregeld. We doen alles bewust in kleine stapjes, zodat nabestaanden de tijd krijgen om over bepaalde dingen (nog eens) na te denken. Achteraf zijn nabestaanden blij en realiseren ze zich dat ze op deze manier geen concessies hebben hoeven doen. Het afscheid sluit dan echt bij de overledene aan, dat geeft troost en maakt dat mensen er met warmte op kunnen terugkijken.

Gaat de uitvaartbranche de komende jaren veranderen?

Ja, er zit wel wat aan te komen. Ook de uitvaartbranche wil energieneutraal zijn. Veel crematieovens werken nu nog op gas. Op termijn zal de overstap gemaakt worden naar elektrisch en komt er de keuze om te resomeren bij. Voor resomeren is de definitieve wetswijziging er nu nog niet, maar dat zal niet lang meer op zich laten wachten. Ook zal de maand wachttijd op in ontvangst nemen van de as verdwijnen. Dat betekent dat men de uitvaart met een urn kan doen in plaats van met een kist. Dit brengt nieuwe locaties voor een ceremonie in beeld. Verder zie je dat behalve de uitvaartvormen ook het aanbod van een duurzamere aanpak groeit. 

Denk aan:

 • hybride en elektrische rouwauto’s
 • kisten van milieuvriendelijke materialen zoals populieren, bamboe of karton
 • verduurzaming van drukwerk
 • bloemen zonder verpakkingsmateriaal
 • vegan hapjes tijdens het samenzijn na de uitvaart 

Je staat als het ware altijd aan, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hoe match je dat met bijvoorbeeld met je gezin, vrienden, familiebezoek of hobby’s?

 

Dat is een kwestie van plannen, schuiven, passen en meten. Ik ben ook altijd meegegaan naar oudergesprekken toen de kinderen klein waren. Mijn agenda is gewoon flexibel. Wat langer met zijn allen op vakantie gaan was een ander verhaal. Daarom ben ik ook op zoek naar meer vrije tijd, bijvoorbeeld door secundaire processen anders te regelen en met mensen samen te werken. Het is echter best moeilijk om mensen te vinden die volgens dezelfde visie willen en kunnen werken. 

Hoe ga je om met emoties van nabestaanden? En die van jezelf?

Wij geven nabestaanden alle ruimte voor hun emoties, die horen erbij. Daarom spreiden we de taken ook over een aantal dagen, opdat mensen zich ook aan deze emoties kunnen overgeven. Kijk ik naar de coronatijd, dan was die ongelooflijk zwaar. Voor nabestaanden, maar ook voor ons. We konden bijna niets meer vanwege de maatregelen. We waren getuige van schrijnende gevallen en dat maand na maand. Een 80-urige werkweek was toen niet ongewoon. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten en er was gewoonweg geen tijd om erover te praten. Onder normale omstandigheden weten we goed met emoties om te gaan. We praten er onderling over en ook thuis natuurlijk. Gelukkig wordt er ook gelachen, hoor. Het gaat tenslotte met een lach en een traan! 

Wie of wat inspireert jou?

Ik zie voorbeelden hoe het goed gaat, maar ook hoe het volgens mij niet moet. Ik vind dat je altijd eerlijk en oprecht moet zijn. Ik denk dat ik in mijn loopbaan van alles wat heb meegenomen. Tijdens mijn carrière kwam ik overal in Nederland en heb ik me door kleine details laten inspireren. Zo is ook het Uitvaartstudio concept ontstaan. Van alles het goede eruit geselecteerd en van daaruit verder werken. 

Wat versta jij onder een persoonlijk en betekenisvol afscheid?

Veel uitvaartondernemers zeggen dat ze een persoonlijk afscheid verzorgen. Wij ook, dus logisch dat je vraagt waarin wij ons dan onderscheiden. Dan kom ik toch op het feit dat het voor ons geen ‘kunstje doen’ is maar wij betrekken de mensen volledig. Net zolang totdat we er zeker van zijn dat het klopt. Wij geven mensen niet het gevoel dat ze keuzes hebben, maar bij ons krijgen ze keuzes. Wij vragen wat ze willen en laten ons niet leiden door bijvoorbeeld afspraken met leveranciers. Het draait om de overledene en de nabestaanden. Daarom zijn we op zoek naar datgene wat men zou kiezen als men wist dat het bestond.   

Hoe stel je je eigen uitvaart voor?

Nou minimaal over 20 jaar, haha! Vanzelfsprekend heb ik alles al vastgelegd. Zoals ik er nu over denk, wil ik gecremeerd worden. Voor mij volstaat een simpele, onbehandelde kist van populierenhout met daarop één roos. En geen sombere bedoening in elk geval. Het afscheid bij de Winselerhof waar familie en vrienden samen het leven kunnen vieren met vooral een lach, maar ook ruimte voor een traan. 

Contact

We kunnen ons voorstellen dat je naar aanleiding van dit blog misschien eens vrijblijvend met ons wilt praten. Dat kan natuurlijk. Stuur ons een mail en wij nemen contact met je op.

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »