Hoe kies je de juiste muziek voor een uitvaart?

Muziek maakt van een verdrietige gebeurtenis ook iets moois. Daarom is de keuze voor muziek tijdens een uitvaart zo bijzonder. Bij het afscheid wisselen gevoelens van verdriet zich vaak af met herinneringen aan mooie momenten. Emoties gaan op en neer, gebeurtenissen wordt herbeleefd en het besef van afscheid komt dichterbij. Het kiezen van muziek voor een uitvaart is vooral een persoonlijke keuze. Er zijn geen regels voor. Jij weet het beste van welke muziekstijl de overledene hield en welke liedjes je weer even terugbrengen naar de tijd van toen. Eén ding staat als een paal boven water: wat je ook kiest, als jij en de mensen die dichtbij je staan er een goed gevoel bij hebben, dan is het goed. Graag geven we je nog een aantal tips die je helpen bij het selecteren van de juiste uitvaartmuziek.

uitvaartmuziek

Laat in de muziek iemands leven weerspiegelen

Uitvaartmuziek geeft aan de plechtigheid een bepaalde sfeer en beleving. Tussen de toespraken door zorgt muziek voor een moment van bezinning. Het geeft de nabestaanden de mogelijkheid om ruimte te creëren voor het eigen verdriet. Er wordt even niet meer gesproken, maar stilgestaan bij wat de overledene voor iedereen heeft betekend. Maar wanneer laat je welke muziek horen? Wat de een ontroert, vindt de ander misschien minder passend. Belangrijk is dat je je daar niet door laat leiden. Het draait om het afscheid van de dierbare. Laat in de muziek zijn of haar leven weerspiegelen, ook al betekent het dat je daarom voor een stuk kiest dat niet helemaal thuishoort in het rijtje van ‘typische’ uitvaartmuziek.  

Houd rekening met de wensen van de overledene

Het komt regelmatig voor dat de persoon in kwestie zelf de regie in handen heeft genomen. Misschien heeft diegene al keuzes heeft gemaakt. Sommige mensen bereiden hun uitvaart al jaren van tevoren tot in detail voor. Misschien heb jij dat ook gedaan? Of misschien heb je onlangs ons uitvaartcodicil gedownload? Het is voor iedereen fijn als er van tevoren al iets is vastgelegd. Het is nogal een verschil of iemand voor een live band kiest of dat hetzelfde lied via een CD wordt afgespeeld. De juiste muziek maakt het afscheid niet gemakkelijker, maar het draagt zeker bij aan een waardevolle herinnering waarbij muziek een prachtige rol kan spelen. Sommige liedjes blijven voor altijd bij.

Inspiratietips

Van Nederlandstalige muziek tot Engelse of Italiaanse liedjes. Liedjes uit een opera of popmuziek: alles is mogelijk. De keuze in muziek is ontzettend groot en misschien vind je het moeilijk om zelf de muzieksoort te kiezen. Hieronder vind je ter inspiratie een lijst van muziek die het meest gedraaid wordt tijdens uitvaartdiensten in Nederland. Bovendien heeft L1 onlangs een aantal uitvaartondernemers gevraagd welke Limburgse liedjes het meest tijdens een afscheid ingezet worden. Dit helpt je wellicht helpen bij het vinden van een bepaald genre. Voel je ook niet bezwaard om aan vrienden of familie hulp te vragen bij het uitkiezen van liedjes. Door erover te praten en herinneringen te delen, kom je niet alleen nader tot elkaar, maar wordt de keuze voor de uitvaartmuziek nóg persoonlijker.

Deze muziek en liedjes zijn het vaakst in de Nederlandse uitvaartlocaties te horen:
Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time to say goodbye
Danny Vera – Rollercoaster
André Rieu & Mirusia Louwerse – Avé Maria
Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou
Wim Sonneveld – Het dorp
Marco Borsato – Afscheid nemen bestaat niet
André Rieu – The rose
Marco Borsato – Breng me naar het water
Frans Bauer – 'N trein naar Niemandsland
Rob de Nijs – Zo zal het zijn 

En dit is de Limburgse Uitvaart top 10: 
Sjef Diederen – Geneet van ’t laeve
Harry Bordon - 't Kapelke
Harry Bordon - Wie Sjoan ós Limburg is
Thei en Marij - 't Veldboeket
Paul van Loo en Ivo Rosbeek - 't Is nog noëts zoë donker geweës
Hald Mich 's Vas - Neet Oét Lottum
John Bröcheler en Mannenkoor St. Caecilia 1837 Vaals – Wies es de windj
Jo Erens - Limburg allein / Zitterd allein
Carboon - Koempel Sjeng
Rowwen Hèze - Twieje Wurd    

Tot slot

Kies de muziek die jij het beste bij de uitvaartdienst vindt passen en probeer je niet te laten beïnvloeden door wat ‘men’ vindt dat hoort. Muziek is emotie en beschrijft op een bijzondere manier momenten van vreugde en van pijn. Door muziek uit te kiezen die je weer even terugbrengt naar de mooie momenten, creëer je een plek voor het verdriet. Vind je het desondanks moeilijk? Natuurlijk staan we je bij. Dus ook bij samen selecteren van de juiste muziek. Heb je over dit onderwerp vragen? Aarzel niet en neem gerust contact op. Wil je je eigen wensen vastleggen? Schrijf ze op in ons uitvaartcodicil.

 

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »