We missen onze dierbaren het meest tijdens de feestdagen. Hoe bereid je je daarop voor en kom je deze moeilijke en vaak eenzame periode door?
Je kunt je voorbereiden door op tijd te gaan nadenken over hoe jij zelf de feestdagen zou willen invullen en met wie. Bij wie voel jij je op je gemak en waar kan je jezelf zijn? Vaak is zelf het initiatief nemen beter dan afwachten. Denk ook na over wat je gaat zeggen als mensen jou uitnodigingen. Blijf in elk geval zo dicht mogelijk bij jezelf. Excuses verzinnen en uitvluchten bedenken kost veel energie. Bovendien voelen mensen dat je er omheen draait en dat wil je ook weer niet. Ze bedoelen het immers goed. Zeg anders dat je in principe komt, maar dat je het van de dag af wilt laten hangen. Goede vrienden of naaste familieleden zullen dit begrijpen.
Deskundigen op het gebied van rouwverwerking geven aan dat je je gevoelens en herinneringen vooral niet moet wegstoppen. Het is heel normaal om gedurende deze dagen aan je dierbare te denken. Sta herinneringen toe en deel ze met anderen. Ook zij hebben verdriet. Dat samen delen kan heel fijn zijn en bovendien houdt het de herinneringen levend. Sommige mensen ervaren het als een troost om even naar het graf te gaan. Ze voelen zich daarna vrijer en genieten meer van de feestdagen en de mensen om hun heen. Sta jezelf dus toe om je dierbare te missen.
Als je thuis op de bank zit zal het gemis des te meer opvallen. Iets ondernemen haalt je uit je isolement. Maak een fikse wandeling, alleen of samen met elkaar. Lekker stevig doorstappen want lichamelijk bezig zijn, ook al doe je het in je eentje, heeft altijd een positief effect.
Houd dierbare tradities in stand of bedenk nieuwe. Terwijl de een behoefte heeft aan het in ere houden van bestaande tradities, ervaart een ander het juist als extra verdrietig. Gingen jullie altijd naar een concert? Dan is dat voor de een hartverwarmend maar voor de ander heftig en emotioneel. Een nieuwe traditie starten kan ook heel mooi zijn. Kies bijvoorbeeld het lievelingsgerecht van je dierbare of doe het spelletje omdat hij of zij daar altijd zo van hield.
Huisdieren spelen een belangrijke rol bij rouwverwerking. Vooral honden zijn sociaal en voelen onze emoties feilloos aan. Ze kunnen als geen ander troosten. Daarnaast zorgt het hebben van een huisdier voor afleiding en structuur. Ze hebben verzorging nodig of moeten worden uitgelaten. Met een hond kom je dus zelf ook weer even lekker buiten.
Weet je niet goed hoe je een (rouwende) nabestaande kunt helpen? Denk dan vooral niet te moeilijk. Mensen voelen zich al gesteund door de aandacht die je geeft. Een extra telefoontje, what’s app berichtje of een kaartje met een persoonlijke boodschap kan iemand al het gevoel geven dat hij er niet alleen voor staat. Bied afleiding door bijvoorbeeld samen te gaan eten, sporten of ergens naar toe te gaan. Als de nabestaande niet over vervoer beschikt, bied dan aan om samen naar het graf te gaan of ga samen naar de kerk en brandt een kaarsje. Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten, dan vullen we dit blog ermee aan.
Lees ook onze andere blogs, bijvoorbeeld over waarom rouwen zo belangrijk is of ons blog met een overzicht van de beste boeken over rouw en verlies.
Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.
De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.
Condoleren »