Waarom is rouw zo belangrijk?

Als er iemand overlijdt, voelen we van alles. We zijn allemaal verschillend en we verwerken het verlies dan ook op onze eigen manier, in ons eigen tempo. Er is echter één gegeven dat voor iedereen geldt: of je wil je of niet, rouw overkomt je. Ontdek waarom hieraan toegeven belangrijk is en hoe onze afscheidskamer je daarbij helpt.

Rouw, wat is het eigenlijk?

Rouw is het verwerken van verlies. Verlies door het overlijden van bijvoorbeeld je partner, kind, ouder(s), broer of zus. Ook na verlies van je baan of gezondheid, kun je rouw ervaren. Het zijn over het algemeen ingrijpende gebeurtenissen, waarbij het overlijden van een dierbare de meest intense is. Rouw kan zich uiten in verdriet, boosheid, opluchting, eenzaamheid en soms ook angst, radeloosheid, schuldgevoelens, tevredenheid of berusting. Het is een verwarrende tijd. Je hebt verdriet en toch gaat alles door. Rouwen is voor de meeste mensen een heel zware periode, zowel mentaal als fysiek.

Waarom is rouw zo belangrijk?

Wie rouwt leert om te gaan met het verlies. Je leert zoeken naar een nieuwe balans, zonder die ander. Staat dit gelijk aan proberen te vergeten? Nee, je geliefde, je kind of andere dierbare die overleden is, zal altijd deel uit blijven maken van jouw leven. Door je verdriet te erkennen, het een kans te geven, komt er op een bepaald moment weer ruimte. Ruimte voor evenwicht, je omgeving en om de draad weer op te pakken. Je stelt je langzaam weer open, maakt tijd voor hobby’s of vrienden. Ondanks het gemis heb je weer plezier in je leven. Probeer je rouw te negeren, dan is de kans groot dat je somber blijft, de klachten toenemen waardoor je mogelijk in een vicieuze cirkel, depressie of burn-out belandt. Door spanning, minder eten en slecht slapen, heb je vaker hoofdpijn, ben je moe of juist overactief. Als je je verlies en verdriet niet onder ogen ziet, wordt het steeds moeilijker de werkelijkheid te accepteren met alle gevolgen van dien. Daarom is rouw zo belangrijk.

Rouwbegeleiding Valkenburg Heerlen

Hoe rouw je het best?

Er is geen goed of fout als het om rouwen gaat. Het is zo persoonlijk. Voor de een is praten de manier, terwijl de ander juist met iets bezig wil zijn. En ook de prater wil op een gegeven moment even een dagje afleiding. Veel belangrijker is het dat je omgeving je ruimte geeft en jouw manier van rouwen respecteert. Zorg dat je juist die mensen om je heen hebt. Dat zijn vrienden, familie of collega’s, die naar je luisteren in plaats van voor je denken of je problemen willen oplossen. Mensen die beseffen dat als jij afleiding zoekt, dit moed vergt en dat het niet per definitie betekent dat je klaar bent met rouwen. Marc Moors: Rouw gaat over liefde en is een zoektocht van onbepaalde duur waarin je in je eigen tempo en op je eigen manier omgaat met het verlies. Laatst vertelde mij iemand dat ze niet langer wilde huilen als ze met de hond op de hei ging wandelen. Voor de dood van haar vriendin deden ze dat bijna wekelijks. Het is haar gelukt. Ik geniet voor haar, zei ze. In plaats van huilen, geniet ze nu dubbel: voor zichzelf en voor haar vriendin. Mooi bedacht hé?”

Wat voegt onze afscheidskamer toe aan het rouwproces?

De afscheidskamer stelt je in de gelegenheid om in volledige privacy bij je dierbare te zijn. Je kunt zonder tijdsdruk beginnen aan het afscheid nemen. De kamer is naar eigen inzicht in te richten. Het is geen grote, steriele ruimte. Integendeel! Je kunt er luisteren naar de muziek waar jouw dierbare zo van hield, foto’s bekijken of gewoon in alle rust bij samen zijn terwijl je in zijn of haar favoriete stoel zit. Je kunt er afscheid nemen zoals je dat thuis zou doen. Een waardevol onderdeel dat bijdraagt aan het totale rouwproces.

Meer informatie

Wil je meer weten over de afscheidskamer en de mogelijkheden daarvan? Neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak om de kamer te bekijken. Bij ons kan iedereen terecht, ongeacht of en waar je verzekerd bent. Gewoon even bellen of een e-mail sturen.

Meer lezen?

Lees dan ons blog met een overzicht van de beste boeken over rouw en verlies.

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »