Vraag: Kan ik met mijn Dela, Monuta of Yarden polis toch bij Uitvaartstudio terecht?


Antwoord:
Zeker! Je kunt altijd kiezen voor Uitvaartstudio, ook al heb je elders een verzekering. Dela bijvoorbeeld, keert dan een vergoeding voor de natura diensten uit. Deze vergoeding is gebaseerd op de kosten die Dela zou maken als zij de uitvaart zouden verzorgen. Overigens suggereert Dela dat deze vergoeding doorgaans de kosten bij een andere uitvaartonderneming niet zouden dekken. Dat is echter lang niet altijd het geval, integendeel. Bij ons ben je vrij in je keuze en zit je niet vast aan standaard pakketten of verplichte afnames. Uitvaartstudio staat voor vrijheid en onafhankelijkheid en dat zie je terug in onze producten, diensten en … vaak ook in je portemonnee.

Vraag: Ben ik vrij om te kiezen waar de uitvaart plaatsvindt?

Antwoord: Ja. Je mag, ongeacht je woonplaats, in elk crematorium in Nederland gecremeerd worden en je mag ook buiten je eigen woonplaats begraven te worden. De enige restrictie is dat bepaalde begraafplaatsen, denk aan joodse begraafplaatsen, mensen zonder of met een ander geloof kunnen weigeren. Je kunt de overledene zelfs in het buitenland laten begraven. Maar let op, elk land heeft zijn eigen regels. Het afscheid vindt veelal plaats in een kerk of aula, maar je kunt ook voor een ceremonie in een restaurant, buurtcentrum of bij iemand thuis kiezen. Belangrijkste is dat het past bij je wensen of die van de overledene. Vormgeven aan afscheid via een uitvaart is een eerste stap in het omgaan met het verlies.

Vraag: Kan een gemeente mij verplichten tot het regelen en betalen van de begrafenis van een overleden familielid? Ook wanneer al jarenlang geen contact meer was?

Antwoord: Wanneer je al jaren geen contact meer met het betreffende familielid hebt, zit je niet te wachten om diens begrafenis of crematie te regelen. Een gemeente, bank en ook een woningstichting kan de familie dan verplichten tot het regelen en betalen van de begrafenis of het ontruimen van diens woning. De wet op de lijkbezorging stelt dat kinderen, echtgenoot of erfgenamen aansprakelijk zijn voor de uitvaartkosten, óók als je een eventuele erfenis verworpen hebt. Als jij het enige naaste familielid bent en de overledene dus geen kinderen of echtgeno(o)t(e) heeft, dan draai je inderdaad voor het regelen en betalen van de uitvaart op. Als niemand opdracht geeft voor een uitvaart, grijpt de gemeente in. De gemeente vergrendelt dan de woning, regelt de uitvaart en zal uiteindelijk toch naar de mogelijkheden gaan kijken om de kosten op de erfgenamen (indien aanwezig) te verhalen.

Antwoord op meest gestelde vragen

Vraag: Is het mogelijk om in plaats van een crematorium, een intieme ceremonie in jullie afscheidskamer te houden?

Antwoord: Ja, dat kan zeker. Onze afscheidskamer is zeker geschikt voor een kleine, intieme afscheidsceremonie. Je kunt om meerdere redenen kiezen voor ‘een uitvaart in besloten kring’. Dan is alleen de meest intieme kring aanwezig. Als je hiervoor kiest, vermeld dit dan op de rouwkaart en/of advertentie. Voorbeeld "Jo wilde geen drukte. De crematie zal daarom in besloten kring plaatsvinden." Wil je meer weten over een besloten, intieme ceremonie en hoe wij dat verzorgen? Neem dan contact op of maak een afspraak zodat je onze afscheidskamer kunt bekijken.

Vraag: Mag ik mijn overleden moeder met mijn eigen auto vervoeren?

Antwoord: De wet geeft geen enkel voorschrift wat betreft het vervoer. De meeste gemeenten staan elk vervoermiddel toe, dus ook je eigen auto.  Maar bij sommige gemeenten staat in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) de regel dat vervoer van een overledene naar een begraafplaats of crematorium dient te geschieden in een daarvoor geëigend vervoermiddel. Doorgaans wordt daarmee geen gewone personenauto maar een lijkwagen bedoeld. Heb je speciale wensen ten aanzien van het vervoer? Wij helpen je graag, checken de regels en hebben goede afspraken met ondernemers die hiervoor vervoersmiddelen beschikbaar hebben. Zo kun je de overledene bijvoorbeeld vervoeren per koets, paard en wagen, fiets of bakfiets, busje of motor.

Vraag: Is een kist verplicht bij een begrafenis of crematie?

Antwoord: Nee, maar er dient wel een vorm van omhulsel te zijn, bijvoorbeeld een lijkwade. Deze milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren komt steeds vaker voor. De lijkwade wordt uitsluitend van natuurlijke materialen gemaakt (katoen, linnen, wol of zijde). Kies je voor iets anders dan een kist, dan is het altijd belangrijk om je vooraf goed te laten informeren aangezien sommige begraafplaatsen of crematoria dit weigeren. Natuurlijk helpen we je daarbij.

Vraag: Mijn vader heeft altijd gevaren. Mag ik zijn as over zee uitstrooien?

Antwoord: Ja, mits. As mag alleen worden uitgestrooid in open zee (op ongeveer 22 km van de kust). Stel je reist met de boot naar Engeland, dan zou dat in beginsel mogen, mits je maar in open zee verstrooit. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven voor dit soort verstrooiingen. Je kan dan kiezen om de verstrooiing zelf uit te voeren, bij te wonen of het helemaal door het bedrijf te laten doen. De kosten lopen nogal uiteen en zijn natuurlijk ook afhankelijk van je wensen. Wil je meer weten? Vraag het ons gerust.

Zit jouw vraag er niet bij? Stel ‘m dan gerust hier via de website of neem contact op.

 

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Marc Moors is een zeer gedreven en gepassioneerde uitvaartondernemer met zijn hart op de juiste plaats en 100 % aandacht voor zijn klanten. Hij kan uitermate goed luisteren naar de behoefte en weet zo van de uitvaart voor en met nabestaanden een mooie en eervolle herinnering aan de overledene te maken.
  Jessica Slijkhuis, Maastricht
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Nieuws en ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »