Meest gestelde vragen rondom de uitvaart

Vraag: Kan ik met mijn Dela, Monuta of Yarden polis toch bij Uitvaartstudio terecht?

Antwoord: Zeker! Je kunt altijd kiezen voor Uitvaartstudio, ook al heb je elders een verzekering. Dela, bijvoorbeeld, keert dan een vergoeding voor de natura diensten uit. Deze vergoeding is gebaseerd op de kosten die Dela zou maken als zij de uitvaart zouden verzorgen. Overigens suggereert Dela dat deze vergoeding doorgaans de kosten bij een andere uitvaartonderneming niet zouden dekken. Dat is echter lang niet altijd het geval, integendeel. Bij ons ben je vrij in je keuze en zit je niet vast aan standaard pakketten of verplichte afnames. Uitvaartstudio staat voor vrijheid en onafhankelijkheid en dat zie je terug in onze producten, diensten en … vaak ook in je portemonnee. 

Vraag: Ben ik vrij om te kiezen waar de uitvaart plaatsvindt?

Antwoord: Ja. Je mag, ongeacht je woonplaats, in elk crematorium in Nederland gecremeerd worden. De enige restrictie is dat sommige begraafplaatsen mensen zonder of juist met een bepaald/ander geloof kunnen weigeren. Je kunt de overledene zelfs in het buitenland laten begraven. Maar let op, elk land heeft zijn eigen regels. Het afscheid vindt veelal plaats in een kerk of aula, maar je kunt ook voor een ceremonie in een restaurant, buurtcentrum of bij iemand thuis kiezen. Belangrijkste is dat het past bij jouw wensen of die van de overledene. Vormgeven aan afscheid via een uitvaart is een eerste stap in het omgaan met het verlies. Daarom besteden wij veel tijd aan de voorbereiding van een uitvaart en verzekeren we onszelf ervan dat het zo volledig mogelijk aansluit bij jouw wensen of die van de nabestaanden.

Vraag: Kan een gemeente mij verplichten tot het regelen en betalen van de begrafenis van een overleden familielid? Ook wanneer al jarenlang geen contact meer was?

 

Antwoord: Wanneer je al jaren geen contact meer met het betreffende familielid hebt, zit je waarschijnlijk niet te wachten om diens begrafenis of crematie te regelen. Een gemeente, bank en ook een woningstichting kan de familie dan verplichten tot het regelen en betalen van de begrafenis of het ontruimen van de woning. De wet op de lijkbezorging stelt dat echtgenoten, kinderen of andere erfgenamen aansprakelijk zijn voor de uitvaartkosten, óók als je een eventuele erfenis verworpen hebt. Als jij het enige naaste familielid bent en de overledene geen kinderen of echtgeno(o)t(e) heeft, dan draai je dus op voor het regelen en betalen van de uitvaart. Als niemand opdracht geeft voor een uitvaart, grijpt de gemeente in. De gemeente vergrendelt dan de woning, regelt de uitvaart en zal uiteindelijk toch naar de mogelijkheden gaan kijken om de kosten op de erfgenamen (indien aanwezig) te verhalen. 

Vraag: Is het mogelijk om in plaats van een crematorium, een intieme ceremonie in jullie afscheidskamer te houden?

 

Antwoord: Ja, dat kan zeker. Onze afscheidskamer is zeker geschikt voor kleine, intieme afscheidsceremonies. Je kunt om meerdere redenen kiezen voor ‘een uitvaart in besloten kring’. Dan is alleen de meest intieme kring aanwezig. Als je hiervoor kiest, vermeld dit dan op de rouwkaart en/of advertentie. Voorbeeld "Jo wilde geen drukte. De crematie zal daarom in besloten kring plaatsvinden." Wil je meer weten over een besloten, intieme ceremonie en hoe wij dat verzorgen? Neem dan contact op of maak een afspraak om onze afscheidskamer te bekijken. 

Vraag: Mag ik mijn overleden moeder met mijn eigen auto vervoeren?

Antwoord: De wet geeft geen enkel voorschrift wat betreft het vervoer. De meeste gemeenten staan elk vervoermiddel toe, dus ook je eigen auto.  Maar bij sommige gemeenten staat in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) de regel dat vervoer van een overledene naar een begraafplaats of crematorium dient te geschieden in een daarvoor geëigend vervoermiddel. Doorgaans wordt daarmee geen gewone personenauto maar een lijkwagen bedoeld. Heb je speciale wensen ten aanzien van het vervoer? Wij helpen je graag, checken de regels en hebben goede afspraken met ondernemers die hiervoor vervoersmiddelen beschikbaar hebben. Zo kun je de overledene bijvoorbeeld vervoeren per koets, paard en wagen, fiets of bakfiets, busje of motor. 

Vraag: Is een kist verplicht bij een begrafenis of crematie?

Antwoord: Nee, maar er dient wel een vorm van omhulsel te zijn, bijvoorbeeld een lijkwade. Deze milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren komt steeds vaker voor. De lijkwade wordt uitsluitend van natuurlijke materialen gemaakt (katoen, linnen, wol of zijde). Kies je voor iets anders dan een kist, dan is het altijd belangrijk om je vooraf goed te laten informeren aangezien sommige begraafplaatsen of crematoria dit weigeren. Natuurlijk helpen we je daarbij. 

Vraag: Mijn vader heeft altijd gevaren. Mag ik zijn as over zee uitstrooien?

Antwoord: Ja, mits. As mag alleen worden uitgestrooid in open zee (op ongeveer 22 km van de kust). Stel je reist met de boot naar Engeland, dan zou dat in beginsel mogen, mits je maar in open zee verstrooit. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven voor dit soort verstrooiingen. Je kan dan kiezen om de verstrooiing zelf uit te voeren, bij te wonen of het helemaal door het bedrijf te laten doen. De kosten lopen nogal uiteen en zijn natuurlijk ook afhankelijk van je wensen. Wil je meer weten? Vraag het ons gerust. 

Vraag: Wie moet de uitvaart regelen?

Antwoord: Het is ten eerste aan jouzelf. Nergens in de wet staat beschreven wie (familie of geen familie) de uitvaart zou moeten organiseren. Wat staat er dan wel? Er zijn twee artikelen: 18 en 19. Artikel 18 van de wet op lijkbezorging staat dat er gehandeld dient te worden naar de vermoedelijke wens van de overledene. Artikel 19 geeft aan dat eventuele wensen via een testament of uitvaartcodicil bekend gemaakt moeten zijn. En verder zijn er volgens de wet drie soorten executeurs: de uitvaart-executeur, die uitsluitend de uitvaart regelt, de testamentair executeur die de nalatenschap/erfenis afhandelt en uitsluitend in geval van schulden goederen mag verkopen om de schulden te voldoen en dan is er nog de executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Deze laatste mag ook beslissen wat er met de nalatenschap gebeurt. Stel er zijn schulden en er is geld om deze te voldoen, dan nog mag hij goederen verkopen. En nu komt het, als er niets over de uitvaart is vastgelegd, dan moet of de testamentair executeur of de executeur-afwikkelingsbewindvoerder het regelen. Na een overlijden handelen we vaak zoals we denken dat het goed is. Zeker als er geen partner, testament of uitvaartcodicil is. Als mensen bij ons informeren wat je zoal vooraf regelen kunt, adviseren we altijd om - nu je het nog kan toelichten - je wensen met je naasten bespreken. Sommige mensen willen liever dat een goede vriend de uitvaart regelt, bijvoorbeeld om familieleden te ontlasten. Als je dat vooraf niet met de familie bespreekt, kunnen hierdoor heel pijnlijke en verdrietige situaties ontstaan. 

Zit jouw vraag er niet bij?

Stel ‘m dan gerust hier via de website of neem contact op.

 

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »