Uitvaartfotografie: vastleggen van een laatste herinnering

Tegenwoordig wordt uitvaartfotografie als een mooie manier gezien om het afscheid van een naaste vast te leggen. Voor jezelf, je (klein)kinderen of andere familieleden. In dit blog vertellen we je er graag wat meer over. Wat is de meerwaarde van een uitvaartportret, hoe regel je een uitvaartfotograaf en wat mag je ervan verwachten?

Uitvaartfotografie  

Geschiedenis rondom fotografie en de dood

Als we terug in de tijd gaan, zien we dat gedurende de 19e eeuw, ‘post-mortem fotografie’ heel gewoon was. Vooral overleden kinderen werden vaak gefotografeerd. In die tijd was rouw ook iets van iedereen. Als iemand in de rouw was kon iedereen dat zien. Via rouwkleding en speciale accessoires zoals rouwwaaiers, rouwzakdoeken en zelfs rouwserviezen, wist de buitenwereld dat je in de rouw was. De post-mortem portretten werden gebruikt voor de grafstenen en het was bovendien heel gebruikelijk om een foto van de overledene in je huiskamer te hebben. Tot 1880 werden vooral de gezichten gefotografeerd en pas later kwamen ook de lichamen in beeld. Aan het einde van de 19e eeuw werden nabestaanden aan de foto’s toegevoegd, veelal rouwend rondom de kist. Maar sinds het begin van de 20e eeuw kwam er steeds meer een taboe op de dood. Er werden nog wel foto’s gemaakt, maar dat deden de nabestaanden zelf en het liefst als niemand het zag. De foto’s werden bij de andere spullen van de overledene bewaard. En nu in de 21ste eeuw, waarin we weer makkelijker over de dood praten en er steeds meer regie over willen hebben, is uitvaartfotografie voor een groeiend aantal mensen een belangrijk onderdeel van het afscheid.   

De uitvaart op beeld vastleggen

De redenen waarom mensen ervoor kiezen een uitvaart vast te laten leggen zijn heel verschillend. Eén van die redenen is erkenning. Dit zie je vooral bij afscheid van een jonge kinderen of (stilgeboren[1]) baby’s. Hoe kort ook, ze waren er en maakten deel uit van een gezin, een familie en hun leven. Een fotoalbum van de uitvaart is het bewijs en een blijvende herinnering daarvan. 

Een andere reden is het ontbreken van familieleden of vrienden tijdens de uitvaart. Zij wonen in het buitenland of zijn al op leeftijd en slecht ter been. Door het vastleggen van de uitvaart, kunnen ook zij afscheid nemen. Marc Moors (Uitvaartstudio): “Mensen die geen afscheid hebben kunnen nemen en niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn, hebben soms moeite het aanvaarden van de dood van een dierbare. Een nabestaande bedankte me ooit eens voor het inschakelen van een uitvaartfotograaf. Want, zo zei ze, haar zus in Australië begon pas met rouwen toen ze de foto’s zag. Eerder kon ze het gewoonweg niet geloven.” 

Een foto- of herinneringsalbum van de uitvaart kan echt van meerwaarde zijn. Het helpt je herinneren en nodigt uit om erover te praten. Sommige mensen ervaren de uitvaart als een soort roes. Dan is het fijn als er nog iets tastbaars is. Je ziet wie er aanwezig was, de mooie bloemen of wat voor weer het die dag was. Nabestaande: “Als je achteraf het album ziet, is het een mooie, dierbare herinnering aan de dag, hoe moeilijk en emotioneel deze ook was. Het waren vooral sfeerfoto’s, warm maar met een respectvolle afstand genomen. Ik kan het iedereen aanraden.” 

Een album maakt erover praten gemakkelijker. Dit geldt zeker wanneer je dementeerde of geestelijk beperkte nabestaanden (soms telkens opnieuw) moet vertellen dat een dierbare overleden is. Een album ondersteunt je dan daarbij.  

Ook geeft het kinderen antwoord op vragen wanneer zij hun ouder op jonge leeftijd verloren hebben. Op het moment van de uitvaart zijn ze nog te jong om alles te begrijpen en later zullen ze zich nog maar weinig herinneren. Dankzij een album kunnen ze dan op latere leeftijd een goed beeld van hun ouder en het afscheid krijgen.  

Uitvaartfotografie: een vak apart

Niet iedere fotograaf is automatisch ook een uitvaartfotograaf. Als uitvaartfotograaf heb je wel wat meer bagage nodig dan alleen je camera. Een uitvaartfotograaf komt heel dicht bij een familie en op een enorm kwetsbaar moment. Daar moet je goed mee om weten te gaan. 

Een professionele uitvaartfotograaf weet precies de juiste momenten of emoties op een respectvolle manier vast te leggen. Hier gaat natuurlijk een kennismakingsgesprek aan vooraf. Op die manier weet de fotograaf wat jouw wensen zijn. Zo kun je vooraf bijvoorbeeld aangeven of de fotograaf wel of geen foto’s van de overledene mag nemen. 

Een goede uitvaartfotograaf denkt met je mee en zal dit soort vragen aan je voorleggen. Verder kun je mooie overzichtsfoto’s verwachten en respectvolle foto’s van de kistdragers, sprekers, de aanwezigen en speciale momenten of details tijdens de uitvaart. Een uitvaartfotograaf weet zelfs de kleinste details heel mooi in beeld te brengen. Een lichtinval, een hand op de kist of een close-up van een rouwlint. 

Bij Uitvaartstudio werken we samen een aantal uitvaartfotografen. Allemaal vakmensen met wie wij fijne ervaringen hebben. Als je uitvaartfotografie overweegt, kunnen wij je dus helpen. En omdat we vooraf uitvoerig met elkaar spreken, kunnen we meestal goed inschatten welke fotograaf het beste bij jullie past. Als jullie ermee instemmen, neemt de uitvaartfotograaf contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek. Op de dag van de uitvaart werken we beiden geruisloos op de achtergrond. Die dag staat in het teken van het leven en het afscheid van een uniek en waardevol persoon. We zullen er alles aan doen om die allerlaatste herinnering zo mooi mogelijk te laten worden. Een herinnering waar je met een goed gevoel op terugkijkt, met warmte, weemoed, een lach en traan.  

Meer informatie?

Wil je meer weten over uitvaartfotografie en alle andere mogelijkheden rondom een uitvaart? Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt en voor elke budget. Een mooie uitvaart hoeft niet duur te zijn. We zijn volkomen transparant en wijzen je graag op de verschillende mogelijkheden. Maak dus gerust een afspraak.  [1] De geboorte van een kindje dat tijdens de zwangerschap of rond de bevalling is overleden.

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »