Uitvaartceremonie jongeren: een toast op het leven

Waar tijdens het overlijden van oudere mensen vaak een soort van berusting heerst, is dat bij het overlijden van een jong persoon vaak heel anders. Daar overheersen vooral gevoelens van onbegrip en onrecht. Het verlies is lastiger te accepteren. Het maakt niet uit of iemand eerst ziek is geweest of geheel onverwacht overleden is. Afscheid nemen is moeilijk en zeker van iemand die nog aan het begin of in de bloei van zijn of haar leven stond. Met een bijzonder afscheid in een persoonlijke omgeving wordt het verdriet niet minder, maar kun je het wel samen met je dierbaren delen en erop terugkijken als iets moois. Lees hoe Uitvaartstudio omgaat met afscheid van jonge(re) mensen.

uitvaartceremonie jongeren

 

Acceptatie, emotie en afscheid

Het organiseren van een uitvaart is een emotionele gebeurtenis, zéker als het gaat om jonge mensen. Er is veel onbegrip en nabestaanden hebben veel moeite met het accepteren van de situatie. Het is een heel ander rouwproces. Sommigen zijn in shock, terwijl anderen het verdriet verdringen en zich op praktische taken storten. Wij adviseren iedereen steevast om de tijd te nemen, ook als er nog veel te regelen is. Geef ruimte aan je verdriet. In onze afscheidskamer kun je ongestoord in alle rust en privacy daaraan toe geven. Er zijn geen andere bezoeken gepland. Je kunt de afscheidskamer inrichten zoals jij dat wilt. Bijvoorbeeld met foto’s, iemands favoriete muziek of zijn of haar favoriete hangstoel. Ondertussen regelen wij dan andere zaken die al wel besproken zijn. Er zijn ook nabestaanden die het liever samen met ons doen. Ook dat kan. Soms is het zelfs handig omdat je direct op bepaalde vragen antwoord kan geven. Dit kan een hoop onzekerheid wegnemen en rust bieden. We denken met je mee over bijvoorbeeld de locatie en muziek zodat we samen de gewenste sfeer kunnen creëren. Tijdens het bespreken van de mogelijkheden maken we altijd tijd voor gevoelens. Gevoelens moet je niet opkroppen. Dat leidt alleen maar af. Hierdoor loop je het risico dat je te snel antwoord geeft omdat de emoties je teveel worden. Achteraf heb je dan misschien spijt. Gelukkig hebben mensen al gauw in de gaten dat ze zichzelf bij ons kunnen zijn en zich vooral nergens voor hoeven te schamen. Zo’n verlies is immers het ergste dat je kan overkomen. 

Bijzondere locaties en geen kledingvoorschriften

Het aantal jongeren dat de voorkeur geeft aan een informele uitvaart is groeiende. In plaats van traditionele locaties,  kiezen ze steeds vaker voor een sfeervolle en meer persoonlijke omgeving. Variërend van aan het strand tot in het lievelingscafé met een pilsje of glas wijn in de hand. Uitvaartceremonies van jongeren vinden plaats op plekken die niet altijd voor de hand liggen. Soms zijn het locaties die speciale herinneringen oproepen. Die bijzondere locaties zorgen voor een speciale en intieme sfeer tijdens het afscheid. In andere gevallen is een bepaalde locatie zelfs noodzakelijk. Marc Moors: “Soms staat een kerk bepaalde ceremonies of muziek niet toe. We zoeken altijd naar een oplossing en gelukkig lukt het ook meestal. Zo vonden we eens een pastor bereid om in een zaal van een eetcafé een eucharistieviering te geven. Deze werd ook nog eens afgesloten met knallend dancenummer. Iedereen heeft het als een warm en perfect passend afscheid ervaren.”  Naast locatie zien we ook verandering in de kleding. Zwarte rokken en grijze pakken maken plaats voor kleurrijke, casual outfits. Hoewel we dit meer en meer bij alle uitvaarten zien, is het bij een uitvaart van een jongere bijna een regel om juist niet in het zwart te komen. Wil je zeker zijn dat iedereen die boodschap mee krijgt, raden wij je aan om een ‘dresscode’ in de kaart op te nemen. 

Van koffietafel naar borreluurtje

Weg is de traditionele koffietafel. Jongeren verkiezen een borrel met hapjes en een drankje. Ook kerken en uitvaartzalen worden vervangen door meer trendy locaties. Bij Uitvaartstudio kun je al je ideeën over de uitvaartceremonie en locatie kenbaar maken. Wij doen ons uiterste best om een uitvaart te organiseren die perfect aansluit bij jouw wensen of die bij van de overleden dierbare. 

De uitvaart

Juist omdat jongeren midden in het leven staan, loopt het vieren van het leven én het verdriet om de dood op het moment van afscheid dwars door elkaar heen. We lachen om de grappige trekjes van de overledene en voelen ons verbonden met diegene en met elkaar. Zonder twijfel, vinden ook wij het organiseren en regisseren van een uitvaart van een jonger iemand moeilijk. Maar we zijn dankbaar als we zien dat nabestaanden met een lach en een traan op het leven van de overledene toasten. We voelen ons bevoorrecht bij te mogen dragen aan een persoonlijk en waardevol afscheid.

Vragen?

Blijf er niet mee zitten, maar neem contact op.

 

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »