Uitvaart en spiritualiteit

Misschien heb je weleens een spirituele ervaring gehad, erover gelezen of gehoord. Spiritualiteit bestaat in allerlei vormen. De één noemt dat spiritualiteit, de ander religie of gevoel. In dit blog leggen we je uit wat je zoal onder spiritualiteit kan verstaan en hoe je dit zou kunnen inzetten bij de invulling van een uitvaart.

Uitvaart en spiritualteit

Wat is spiritualiteit eigenlijk?

Het woordenboek is er nogal vaag over: iets dat op het geestelijke gericht is. Spiritualiteit heeft geen eenduidige betekenis. Iedereen mag het voor zichzelf invullen. Voor sommige mensen is het iets ongrijpbaars, terwijl het voor anderen meer gaat over hoe je in het leven staat. Eén ding is duidelijk, de interesse rondom dit thema is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit heeft vooral te maken met ons drukke leven waarin we steeds meer op zoek gaan naar een stukje rust, zingeving of verdieping. We willen verder kijken dan de buitenkant en al het materialistische in ons leven. Met deze behoefte kijken we als vanzelf naar binnen en zijn we bezig met ons zelfbewustzijn. We zijn overigens spiritueler dan we denken. Ga jezelf maar eens na: denk jij ook weleens na over je keuzes en hoe je jezelf zou kunnen ontwikkelen? Kies jij er meer en meer voor om jezelf te zijn, te luisteren en te handelen naar je gevoel of intuïtie? Wandel je regelmatig, mediteer je, houd je een dagboek bij of lees je zelfhulpboeken? Wie weet reflecteer je weleens met coach of psycholoog? Wat ons betreft, valt dit allemaal onder spiritueel bezig zijn.

Het verschil tussen religie en spiritualiteit

Spiritualiteit wordt vaak onder religie geschaard, maar dat is eigenlijk onjuist. Spiritualiteit gaat om de verbinding met je diepere zelf, terwijl het bij religie (denk bijvoorbeeld aan Christendom, Islam, Hindoeïsme, Boeddhisme) vooral om de verbintenis met een externe God gaat. Mensen die spiritueel zijn, geloven niet per definitie in een god. Daar waar het bij religie om beleving en (levens)richtlijnen draait, gaat het bij spiritualiteit veel meer om de vraag waarom je dingen ervaart zoals je ze ervaart. Zie het als een mix van filosofie en psychologie. Er zijn ook raakvlakken. Of je nu in een god gelooft of spiritueel bent, iedereen vindt er zingeving, verklaringen of antwoorden in.

Spirituele ervaringen

Misschien heb jij of iemand uit je omgeving eens een ervaring gehad? Het kan van alles zijn en het kan op elk moment van de dag of nacht gebeuren. Een gesprek met een overleden dierbare, in een droom of tijdens een meditatie. Maar ook een onverklaarbare drang voelen om iets heel specifieks te doen. Je weet niet waarom, maar voelt bijvoorbeeld dat het heel belangrijk is om een afspraak af te zeggen of het tegenovergestelde, om ondanks tegenslagen toch te gaan. Achteraf blijkt dan dat je juist gehandeld hebt. Je ontliep daarmee een grote kettingbotsing op de snelweg of was precies op tijd bij de bevalling van je vrouw of vriendin. Herkenbaar? Ook het regelmatig zien van een vogel of vlinder als je aan een dierbare denkt, is een vaak gehoorde ervaring. En wat te denken van zo’n moment waarin je ineens, zonder enige aanleiding, precies weet wat je te doen staat. Bijzonder toch?

Spirituele ervaringen rondom een overlijden

Ondanks de groeiende interesse vinden veel mensen het moeilijk over spiritualiteit of spirituele ervaringen te praten. Marc Moors: “Wanneer ik voor een uitvaart bij mensen thuis kom, krijg ik weleens een vraag in die richting. Ik merk dat mensen dan meestal denken dat ze in de war zijn. Ze denken dat ze vanwege emoties aan het doordraaien zijn. Tegelijkertijd weten ze héél zeker dat het licht al drie dagen lang, sinds het overlijden van een dierbare, telkens op hetzelfde tijdstip zomaar aanspringt. Dan vragen ze mij of ik dit verklaren kan. Vaak kaats ik die vraag terug en komen mensen zelf tot antwoorden. Ja, ik denk dat er meer tussen hemel en aarde is, maar wat precies, dat laat ik open. Je hoeft er niet in te geloven en kunt ermee doen wat je wilt. Zo heb ik eens een ervaring gehad bij de voorbereiding van de muziek. Wat ik ook probeerde, ik kreeg het niet voor elkaar om het geluid van een bepaald liedje in de juiste kwaliteit te krijgen. Bij mijn vijfde poging, begon ik mezelf af te vragen of het misschien gewoon zo moest zijn. Misschien was dit simpelweg niet het juiste liedje. Ik vertrouwde op dit gevoel en adviseerde de familie een ander nummer te kiezen en wat bleek? Ze waren tot dezelfde conclusie én hetzelfde liedje gekomen! Hoe dan ook, als het je overkomt, praat er dan in elk geval over, dat is mijn advies. Het kan namelijk veel troost en rust brengen.” 

Spirituele uitvaart

Wat ons betreft zijn er geen vaste regels, wel heel veel mogelijkheden. Het hangt van jou of de overledene af. Religieuze muziek uit andere culturen, geen kist maar een lijkwade, ruimte voor bezinning en meditatie, een spirituele boodschap op de rouwkaart - de invulling van een spirituele uitvaart bepaal je zelf. Natuurlijk kun je op onze hulp rekenen. Marc Moors: “Als de familie aangeeft dat de overledene waarde hechtte aan spiritualiteit, dan gaan we op zoek naar wat goed voelt en past bij zowel de overledene als de nabestaanden. We doen er alles aan om een afscheid te creëren dat écht klopt. Een afscheid dat de overledene recht doet. In muziek, beeld, en woorden. Niets moet. Er wordt niks geforceerd. Go with the flow, vertrouwen hebben in het proces.” 

Bijeenkomsten Uitvaart & Spiritualiteit 

We overwegen een bijeenkomst rondom dit thema te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst leer je meer over spiritualiteit en bespreken we vormen en ervaringen. Heb je interesse? Meld dit ons dan via het contactformulier. Zodra er een bijeenkomst gepland staat ontvang je een bericht.

 

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »