Praten over de dood

praten over de dood

‘Ruim 1 op de 3 mensen praat nooit over de dood. Terwijl het juist waardevol is om samen bij de dood stil te staan, erover te praten en elkaar erbij te helpen. Het gesprek aangaan verbindt en verrijkt.’ (Bron: SIRE). 

Marc Moors: 

“Ik kom bij families die niet weten wat hun overleden moeder of vader gewild zou hebben. Soms is er nog wel iets als een rode draad, maar de details ontbreken. Praten over de dood, wat daaraan voorafgaat, wat daarna komt, blijkt nog steeds best moeilijk. We merken dat ons uitvaartcodicil dan uitkomst biedt. Mensen kunnen hierin hun wensen vastleggen en het met hun naasten bespreken. Natuurlijk staan we bij Uitvaartstudio voor je klaar om vragen te beantwoorden en je te helpen bij het formuleren van je wensen. 

Ik ben blij met de campagne van SIRE en ik hoop dat het mensen aanzet tot denken en belangrijker tot praten over de dood. Praten over de dood maakt dat je nabestaanden weten wat je mooi zou vinden of juist absoluut niet zou willen. Praten over de dood geeft rust, zeker als het over ‘regelzaken’, gaat. Rust voor jou en diegenen die achterblijven. 

Het is soms pijnlijk om bij nabestaanden de paniek te zien als we vragen of ze weten wat de overledene gewild zou hebben. Zeker als het overlijden onverwachts is. Ze weten bijvoorbeeld dat hun vader of moeder de uitvaart niet in een standaard crematorium wilde, maar waar dan wel is dan een groot vraagteken. Dat geldt ook voor vragen over de muziek of de rouwkaarten. Natuurlijk geven we mensen de tijd om erover na te denken, hen naar adresboekjes te laten zoeken of naar de muziekcollectie te bekijken, maar het is zo veel fijner als je daar vooraf en in alle rust over gepraat zou hebben. Dat je weet waar belangrijke documenten liggen. Hierdoor kun je je onbelemmerd overgeven aan het verdriet."

Download ons uitvaartcodicil. Gebruik het ook als leidraad als je over de dood in gesprek wilt gaan. 

"Het gekke is dat we praten over de dood uit angst vermijden. Maar praten over de dood vermindert juist de angst. Je voelt je verbonden met elkaar en weet dat wanneer de ander onverwachts overlijdt, jij het juiste doet.  

Ook na een overlijden, kan praten over de dood moeilijk zijn. Soms zijn mensen bang een ander te kwetsen, het verdriet op te rakelen of gewoon bang omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Ze mijden in dat geval de nabestaande of praten over luchtigere dingen. Als nabestaande is het echter juist fijn wanneer mensen ‘het beestje bij de naam noemen’ en ze simpelweg vragen hoe het met je gaat. Daarna hoef je alleen nog maar te luisteren, er te zijn. Je hoeft niets op te lossen of beter te maken, dat kan ook helemaal niet. SIRE’s slogan: De dood. Praat erover, niet eroverheen, is dan ook heel treffend.” 

Hieronder twee van de SIRES-campagnefilmpjes:

 

 

 

 

 

 

De dood bespreekbaar maken

Op 24 september 2022 vinden er rondom het thema ‘Voor mijn dood’ op diverse locaties in Maastricht activiteiten plaats die de dood meer bespreekbaar maken. Meer nieuws volgt. Houd daarom onze website en Facebookpagina in de gaten. 

Meer informatie

Wil je meer weten over bijvoorbeeld over de mogelijkheden bij een uitvaart, heb je specifieke wensen of andere vragen? Bel of mail ons gerust. We zijn er voor je. Nu en straks.

 

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »