Als iemand die je lief is overlijdt, bevind je je al snel in een emotionele achtbaan. In korte tijd moet er veel geregeld worden. Als je gevraagd wordt om tijdens de uitvaart te spreken, heb je voordat je het in de gaten hebt ja gezegd. En daar zit je dan. Allerlei gedachten en herinneringen schieten door je hoofd, maar er komt niets op papier. Waarover ga ik spreken, mag er humor in, wat verwacht de rest van de familie van mij en kan ik mijn emoties de baas blijven? Veel mensen worstelen hiermee. Vandaar dat we een aantal beproefde tips op een rijtje hebben gezet.

afbeeldingen/blog/thumb/Spreken+tijdens+een+uitvaart in+Maastricht+Heerlen+en+Valkenburg.jpg

Noteer alles wat in je opkomt

Probeer een of twee dagen al je gedachten en herinneringen die in je opkomen in een paar steekwoorden op te schrijven. Gebruik daarvoor een notitieboekje of zet het in je smartphone. Neem het overal mee naar toe.

Kies de vorm

Wat voor soort toespraak wil je dat het wordt? Wil je het leven van de overledene beschouwen of maak je een gedicht? Richt je je rechtstreeks tot de overledene of tot de aanwezigen? Of misschien een combinatie met een gedicht aan het einde? Het vaststellen van de vorm helpt je enorm bij het schrijfproces.

Schrijven

Met de gekozen vorm in je achterhoofd, selecteer je de belangrijkste gedachten en herinneringen uit je notitieboekje of telefoon. Zet ze vervolgens in een logische volgorde zodat je een begin, middenstuk en einde hebt. Dan ga je schrijven. Herlees je toespraak een dag later en verwijder onnodige herhalingen of zinnen. Een toespraak van zo’n 5 minuten is doorgaans precies goed.

Muziek of beeld

Bedenk of je voor, tijdens of na de toespraak, muziek of een foto wilt. Kies liever voor één karakteriserende foto dan hele diaserie. Zo geef je de mensen de tijd om te kijken, naar je te luisteren, te herinneren en te voelen. Wil je meer foto’s tonen? Doe dat aan het einde van je toespraak.

Voorbereiding

Print je toespraak in een groter lettertype en maak gebruik van witregels. Witregels zorgen voor een korte (adem)pauze. Oefen thuis een keer of drie. Merk je dat sommige gedeelten je zwaar vallen? Neem deze dan juist nog eens extra door. Hoe vaker je een beladen passage uitspreekt, hoe meer grip je op je emoties krijgt. Sommige mensen vinden het prettig om tijdens de toespraak iemand naast zich te hebben. Mocht je overmand worden, dan kan de ander het overnemen. Als je hiertoe besluit, betrek diegene dan op tijd zodat hij of zij de toespraak kent en precies weet hoe hij voorgelezen moet worden.

Als het zover is

Het allerbelangrijkste is om dicht bij jezelf te blijven. Wees niet bang voor je emoties en gun jezelf af en toe een pauze om ze onder controle te krijgen. Neem een slokje water en vervolg dan rustig je verhaal.

Hulp bij het schrijven of voorlezen van je toespraak

Lukt het je niet of ben je bang niet goed uit je woorden te komen? Uitvaartstudio helpt nabestaanden bij het schrijven en voordragen van toespraken. Ervaren uitvaartsprekers zorgen ervoor dat je toespraak precies zo overkomt zoals jij dat in gedachten had.

Dat ondervond ook Gabriëlle de Sain:

“Ik vond het belangrijk dat iemand iets over mijn schoonmoeder zou zeggen. Mijn man is geen spreker en had het als enig kind al druk genoeg met de organisatie. Ik was tevreden over mijn toespraak, maar al gauw kwam ik erachter dat het me niet het lukte om hem goed over te brengen. Het was te persoonlijk. Ik heb haar slechts enkele jaren mogen kennen, maar het waren evenwel heel intensieve jaren, waarin ik haar van een sterke, aristocratische vrouw heb zien veranderen in een hulpeloos en depressief wezen. Dat raakte me diep. Ik vroeg Marc Moors van Uitvaartstudio of hij raad wist en hij heeft ervoor gezorgd dat mijn toespraak op een warme toon en met de juiste emoties werd voorgedragen. Wij hebben mede hierdoor écht afscheid kunnen nemen”.

Heb je een vraag of wil je meer hierover weten? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »