'Verdriet kan ook mooi zijn'

"Kanker heeft mij weer laten leven", zei mijn moeder regelmatig na de diagnose. Dat klinkt cru, maar de laatste twee jaar van haar leven heb ik mijn moeder zien van een verwelkt bloempje in een prachtige, bloeiende roos zien veranderen. Voor mijn gevoel heb ik haar in deze periode ook pas écht leren kennen. En natuurlijk mis ik haar verschrikkelijk, maar liever dit, dan dat ze negentig was geworden met het leven dat ze leidde voordat ze ziek werd.

Mijn moeder heeft haar hele leven ontzettend hard gewerkt. Je zou kunnen zeggen dat ze haar leven 'verwerkt' heeft. In de liefde heeft ze vooral pech gekend. Dat had haar gesloten gemaakt, soms zelfs ronduit boos. Ze was een krachtige vrouw, maar het kwam er gewoon niet meer uit. Tot er een agressieve vorm van longkanker bij haar werd ontdekt in september 2012. Opeens ging het roer radicaal om. Mijn moeder stopte met werken, stopte met roken en begon weer plezier te maken. Het was alsof ze dacht: en nú ga ik leven. We hebben haar zelfs nog aangemeld op een datingsite. Op haar eerste afspraakje was het meteen liefde op het eerste gezicht: een week later woonden ze samen. Ik ben blij dat ze zich op haar vijfenzestigste toch nog zo gelukkig heeft mogen voelen.

Precies om die reden wilden geen trieste uitvaart, maar een viering van haar leven. Al had ik zelf geen idee hoe we dat dan precies moesten aanpakken. Ik vond het lastig vond om verder te kijken dan de kerk of het crematorium. Via een kennis kwamen we bij uitvaartregisseur Marc Moors van Uitvaartstudio terecht. Hij liet ons nadenken over wat wij zelf belangrijk vonden. Steeds wanneer wij een vraag stelden, stelde hij dezelfde wedervraag: wat willen júllie? Ik zag mijn moeder voor me, en dacht hoe ze die laatste twee jaar was geworden. Zo krachtig, gezellig en enthousiast. Waarom moest haar afscheid dan formeel zijn?

We kozen voor een feestzaal in een oude hoeve. Toen ik de locatie voor het eerst bezocht, twijfelde ik. De zaal deed zo vrolijk aan: alles was wit, er stonden statafels, er hingen ballonnen en er was zo veel licht... Was dit wel gepast? Nu ben ik dolblij dat we hebben doorgezet, want op de dag van de uitvaart voelde het meteen goed. De sfeer was ontspannen, bijna uitgelaten. Na speeches werd er zelfs geklapt, dat voelde fantastisch. Na afloop hebben we met z’n allen vijfenzestig witte ballonnen voor mijn moeder opgelaten: een voor elk levensjaar. Daarna gingen we gezellig buiten op het terras zitten, met Limburgse vlaai erbij.

Op de dag waarop we afscheid namen van mijn moeder hadden zij en haar grote liefde eigenlijk een verlovingsfeest willen geven. Het stemt me verdrietig dat ze dat niet meer heeft mogen meemaken. Maar verdriet kan ook mooi zijn. Dit was geen uitvaart, het was een viering. Iedereen zou op deze manier afscheid moeten kunnen nemen.

Bron: Mijn Geheim nr. 15/01

Uitvaartstudio biedt hulp en ondersteuning, verzorgt en begeleidt uitvaarten in Zuid-Limburg. Voor meer informatie, een advies of een kennismaking met Uitvaartstudio, kunt u altijd een afspraak maken. Gewoon even bellen of een e-mail sturen. Iedereen kan bij Uitvaartstudio terecht, ongeacht of en waar men een (uitvaart)verzekering heeft!

 • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
  Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
  Grote steun in deze moeilijke tijd!
  Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
 • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
  Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
 • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

  Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

  Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

  Marc bedankt!
  Frank Ermers, Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »